Maria Ytterlid

Presentbok av Maria Ytterlid.

maria ytterlid konstnär författare presentbok coffee-table-book

Fokus i mitt liv har alltid varit ett kreativt skapande.Eftersom jag är en typisk bildmänniska, älskar jag att se på utställningar, men framförallt att skapa egna målningar, teckningar, collage, foton och grafiska blad. Jag arbetar ofta processinriktat, där en bild leder vidare mot nästa. Min strävan är att ständigt utvecklas konstnärligt, personligt eller andligt. Därför har konsten varit ett självklart val, där finns inga begränsningar, allt går att utveckla i det oändliga. Genom att byta teknik, material eller uttryck uppstår nya spännande variationer.

FACE TO FACE är ett projekt som har löpt under åren 2014–2017. Det började med några fantasifulla ansikten i tusch, som sedan utvecklades till över hundra experimentella porträtt. Tankar och funderingar har fört den konstnärliga processen framåt. Hur går jag vidare från några färgplumpar och linjer till en färdig tuschteckning? Vilka tankebanor följer jag och hur leder ett ansikte vidare mot nästa? Jag försöker utmana mig själv genom att ställa frågor som: Vad händer om personen har stora, klotrunda, tättsittande ögon? Är ansiktet symmetriskt? Syns öronen eller är de skymda av håret? Hur bör man se ut för att bli framgångsrik?

Jag har inte medvetet tecknat av verkliga personer utan ansiktena har vuxit fram spontant genom att tuschet har flutit ut eller att jag laborerat med storleksförhållanden eller former. Under en period inspirerades jag av Yayoi Kusamas bildvärld uppbyggd av polkadots. Då kunde jag börja en bild med en massa små prickar eller större färgfläckar.

Maria Ytterlid debutbok

FACE TO FACE heter även min debutbok. När vi bläddrar i boken ställs vi ansikte mot ansikte med nya personligheter, de fascinerar och väcker tankar och minnen. När jag har visat mina tuschansikten för vänner och familjemedlemmar så uppstår det lätt diskussioner om vem bilden liknar. Vilken karaktär och vilka känslor har personen? Kanske utstrålar ansiktet känslor av lugn, harmoni, osäkerhet, styrka eller energi? Vad för andra associationer får jag när jag ser ett ansikte? Någon tänker tillbaka på ett gammalt porträtt i ett fotoalbum eller en historisk person.

Jag har en förhoppning om att boken kommer att användas i många sammanhang. Den kan väcka roliga och intressanta samtalsämnen runt fikabordet, inspirera konstskoleelever eller användas inom teatern för att skapa och träna på olika karaktärer. Låt fantasin få fritt spelrum!
Maria Ytterlid

Kan beställas från Bokus och Adlibris

Smakprov —–>

<—– Startsidan